Pomohli sme pri čistení VD IV.

Pomohli sme pri čistení VD IV.

Je to už tradíciou, že na deň Zeme, sa klub Tučniaky Žilina zúčastňuje na tejto akcii organizovanej EKO Friendly Žilina s podporou Mesta Žilina a ďalšími. Tohto roku, kvôli opatreniam trochu neskôr, ale predsa. A všetci vieme, že keby bol Deň zeme aj každý mesiac, stále by bolo čo čistiť.

Snáď sa raz dožijeme stavu, že takáto akcia nebude potrebná, že ten čo si prinesie na VD pizzu v krabici, tú krabicu aj s prázdnou fľašou od nápoja vezme aj nazad. Že nikto nevyhodí len tak opotrebované, pneumatiky, kočík atď. a že sa tučniaci nebudú predbiehať, kto vyzbiera viac poldecových fľaštičiek, ktoré niekto len tak šmarí do vody...

Na čistote okolia VD máme bytostný záujem, veď v ňom a pri ňom trávime časť svojho voľného času pri otužovaní a plávaní v otvorenej vode, ktorej nám VD poskytuje dostatok. Nie vždy je jej kvalita úplne košér, občas je hladina pokrytá aj odpadkami, ktoré sme sa pokúsili spoločne vyzbierať. Vieme, že je to len prechodný úspech a že voda zase donesie, aj to čo sme nechceli vidieť, ale nevzdávame sa a budeme pokračovať, tak ako naši členovia bežne robia a zbierajú odpad pri "našej" pláži, vždy keď majú chuť, alebo sa už nemôžu na to dívať.

Žltých tričiek bolo na akcii celkom dosť, začo patrí prítomným členom klubu vďaka, že pomohli aj takto zviditelniť náš klub, a verejnosť spolu s predstaviteľmi mesta videli, že to nie sú len tí čo plávajú v akomkoľvek nečase vo vodách VD ale aj partia ľudí ochotných pridať k ruku k dielu a pomôcť, kde treba.

Tohto roku, bolo treba prejsť kus viac, kým sa podarilo naplniť vrece, lebo už sa jedna akcia na VD na Deň zeme neoficiálne konala a tiež naše členky od Rajčianky vyzbierali nedávno našu pláž. Preto sme prešli na druhú stranu a potom aj pod VD, kde plávame, keď VD zamrzne.

Po zbere, sme ešte podiskutovali s pánom viceprimátorom o plánoch mesta a aj našich na VD. O WC, odpadkových košoch a ich pravidelnom vyprázdňovaní, o prístreškoch a o spoločných plánoch pre naše plavecké aktivity.

Ešte raz vďaka všetkým, čo prišli ,ale aj tým čo čistia lokalitu aj bez akcie a dnes dali prednosť iným aktivitám

Odpovedať