O kašli a liečebnej sile studenej vody

O kašli a liečebnej sile studenej vody

(kazuistika jedného vyliečeného prípadu)

Prípad zverejnil J. Repčík na facebooku v skupine "Otužovanie - otužilci a plavci v Bratislave" 21.12.2020, text ukradol (CTRL C, CTRL V ) darebák Ivor 😉

Existuje nepreberné množstvo dôkazov potvrdzujúcich zdravotnú prospešnosť otužovania a každý deň prináša nové a ďalšie. A aj keď je to už svojím spôsobom nosenie dreva do lesa, chcem pridať aj svoju dávnejšiu skúsenosť.

Niekedy v novembri minulého roka ma chytil poriadny kašeľ. To sa môže stať aj otužilcovi. Ak jeho organizmus nesprávne dekóduje zámer majiteľa kašľať len na určité sféry života. Napríklad na prácu, politiku, rodinu, školu a pod. Takže som začal kašľať a kašľal čoraz viac a viac a nebolo tomu konca kraja. Zašiel som aj, prepytujem, k lekárovi (skoro som sa pritom od hanby prepadol).

Otužilec, u lekára a vo vážnom stave, s kašľom. No hrôza. Ale dôsledne som chrúmal všetky lieky, ktoré mi predpísal. Ibaže s kašľom to nič nerobilo. Zdalo sa mi, že kašlem čoraz viac a takmer už úplne na všetko.

Tak som si povedal dosť. Nedá sa nič robiť, možno má výnimočne raz pravdu aj moja žena, musím na čas prestať s plávaním v studenej vode. Nešiel som do vody jedenkrát, nešiel ani druhý, tretí ... len som sa závistlivo prizeral a ... kašľal. Nič nepomohlo. Kašľal som rovnako ďalej, ako keby sa nechumelilo. Pritom sa už chumelilo, lebo bol december.

Ukázalo sa, nad slnko jasnejšie, že vynechanie plávania nemá absolútne žiaden pozitívny vplyv na priebeh ochorenia. Som presvedčený, že keby som vtedy prestal chodiť do vody nadobro a čakal až kým prestanem kašľať, tak kašlem dodnes. Alebo až do konca života. A ktovie , či by som už aj ten koniec života nemal úspešne za sebou pri toľkom kašľaní.

A to všetko len preto, lebo som uveril babským rečiam, že človek, ktorého až zadŕha od kašľa, by azda ani nemal liezť do ľadovej vody. Povedal som si dosť bolo vodnej absencie. Po pár týždňoch usilovného kašľania som teda napriek kašľu začal znovu plávať. Trochu mi to robilo problémy pri napĺňaní slov otužileckej hymny „ plávaj, plávaj, kľudne dýchaj, vydržíš to, len sa nevzdávaj , lebo kľudne dýchať sa mi nijakovsky nedalo. Keby som v tej chvíli písal text hymny ja, vyzeral by asi takto:„ plávaj ...odkašli si ... plávaj ... odkašli ... dýchaj ... odkašli ... plávaj ... odkašli ...“ , ibaže čo už by to bolo za hymnu, veď by sa to vôbec nerýmovalo.

Ale ukázalo sa , že studená voda skutočne robí zázraky. Prešlo sotva 4 – 5 týždňov (no 6 nech škodujem) a nič po nič dych sa mi vyčistil, kašeľ pominul, tak ako bol prišiel. Nezostalo po ňom ani stopy. Znovu som si plával a kľudne dýchal ako sa patrí a sluší. Dokonca, a to musela uznať aj moja pochybovačná žena, nielen že kľudne dýcham, ale, podľa jej vlastných slov, vraj aj dosť dlho vydržím, ak to nevzdávam. Fakt, neviem po čom jej práve rozum chodil.

Nuž čo viac ešte treba, aký jasnejší dôkaz liečebnej sily studenej vody? Koho som ani týmto nepresvedčil, ten je naveky stratený a môžeme na neho pokojne kašľať

Jeden komentár k “O kašli a liečebnej sile studenej vody

  1. Eduard Durik

    Ja som mal podobny problem, a tiez som zistil, ze neotuzovanie nevedie k zlepseniu stavu…tak som po 2 tyzdnovej pauze opat zacal a kasel zmizol…

Odpovedať