Gastonův memoriál 2021- Plav nebo zemři!

Gastonův memoriál 2021- Plav nebo zemři!

Vlani sa tejto síce silne recesistickej akcie ale napriek tomu súťažného maratónu z nášho klubu zúčastnil prieskumne len jeden člen Ivor.
Tohto roku sa mu podarilo zlákať podobne naladenú členku klubu nech si to vyskúša, "zač je toho loket".

Do Děčína sme sa vybrali trochu skôr, trochu pokempovať pod miestnou estakádou a mostom ponad Labe s tým, že trochu pozrieme aj okolie, České Švajčiarsko, splavíme kúsok z Labe a ochutnáme trochu z českých pív. (Hoci obvykle popíjame ríbezliak, v Česku sme šli do piva nielen kvôli teplu). Trochu predbehneme, kráľom výletu sa stal Březňák 10° s ktorým sme sa ešte aj v nedeľu na stanici s "božim" Děčínom rozlúčili. Hoci sme absolvovali aj ochutnávku v miestnom pivovare Nomád, IP-y a ALE-y nás stále neoslovili a tiež z ponuky pivovaru Falkenstein, ktorého sortiment ponúkali v kempe nám chutil len ich ležiak Kapitán 11°.

Zo Slovenska tentokrát ešte plávali Eva Ležovičová s dcérou z klubu Vitale. Takže hoci došlo k zmene obsadenia oproti vlaňajšku, keď jeden tučniak plával s dvomi tuleními dámami z Trenčína, tak sme tohto roku navýšili počty slovenských účastníkov.

V piatok večer už sa do kempu začali schádzať známe tváre a ráno to už žilo všetko prípravami na štart. Zaplatili sme štartovné nasadáme do busov a sledujeme tú nekonečnú cestu do Ústí nad Labem. Keďže sme deň predtým na kanoe splavili podobnú vzdialenosť do Bad Schandau a večer sme sa boli aj okúpať a skúsiť si cieľovú rovinku, tak sme vedeli, že to "celkem teče" a keby to nešlo, tak to pôjde aj samo. Tomáš Česnek, organizátor, znovu opakuje pokyny, nikam neodbočovať a za piatym mostom ostro pod Dečinskym zámkom doprava. Spomenul aké zvučné mená s nami tohto roku plávajú (diaľkoví plavci, premožitelia kanálu Lamanche, a prečo sa to vlastne pláva. Kto to bol Gaston a viac z histórie sa dočítate v článku z roku 2020.

Tomáš Č. spomenul, že plavci a celkovo športovci zvyknú ešte pred štartom 3-4 krát odbehnúť na WC. Tak striedavo dopĺňame tekutiny na Labskej Bašte pri štarte, mažeme chúlostivé miesta vazelínou a plníme aj príkaz návštevy WC. Niekto dôslednejšie, niekto menej, však nakoniec aj tak pôjdeme do vody a je verejným tajomstvom čo tam okrem plávania robievame....Ja osobne som si tohto roku pripadal, ako prietokový ohrievač a podávané iontové nápoje som v tej vraj 19° rieke priebežne ohrieval na 36°C.

Tohto roku sme sa plne spoľahli na krmičov a napájačov z člnov a tak sme plávali len s ľahkými plavákmi bez úložných priestorov a zbytočných záťaží.

Konečne nás nahnali do vody, svetlica a ideme na to, schytávame zopár kopancov a postupne sa to trhá a zkľudňuje. Plávame koľko nám chutí, čakáme jeden na druhého, miestami si prekážame, miestami pomáhame upraviť smer, aby sme neskončili na ARE s prebitou lebeňou po náraze na oceľové plavebnú dráhu vyznačujúce bójky. Po prvom občerstvení z člna, si to začala užívať aj Miška, dovtedy mrzuto špekulovala, že o čom to vlastne je, štyri hodiny v ružovej silikónovej čiapke v hnedom Laby máchať rukami, navyše keď tie nie sú celkom fit.

Ležovičové sme stratili už na štarte, a prišli do cieľa pred nami. My sme na cieľový koberec vyšli cca 5- minút po nich.

Výrez z výsledkovej listiny, ako sme dopadli.... pre ilustráciu štartovného poľa prvý traja bez rozdielu kategórií , potom slováci a posledný nameraný čas 85. účastníka v cieli.

Čiže Miška medzi ženami plavcami skončila presne v polovici štartového poľa a Ivor kúsok za polovicou medzi mužmi.

Pořadípořadí kategorieSt. Čísl.JménoKategorieOddílčas
1198Ludvík TomášMuži - plavciTJ Lokomotiva Beroun z.s. 2:48:48
21105Kolegar TomášMuži - ploutvePKČL2:53:10
3271Valníček JakubMuži - ploutveModrá Hvězda Praha Oddíl Ploutvového  plavání2:55:13
4012101Eva LežovičováŽeny - plavciVITALE Športovci a Nadšenci Trnava3:51:25
4113102Ležovičová LuciaŽeny - plavciVITALE3:51:51
482812Rizman IvorMuži - plavciTučniaky Žilina3:57:00
491855Michaela PastorkováŽeny - plavciTučniaky Žilina3:57:00
853667Ženy - plavciI. PKO4:42:55

Pár ilustračných fotiek z výletu na Gastonův memoriál ako upútavka pre ďalší ročník, ktorý iste bude, jedine že by nebol.

Video z Edmudovej soutesky

Pravčická brána - symbol Českého Švajčiarska

Splav z Děčina do Bad Schandau

Dva tučniaky v cieli

Odpovedať