Otvorenie zimnej otužileckej sezóny 2021/2022 26.9.2021

Otvorenie zimnej otužileckej sezóny 2021/2022 26.9.2021

Je ešte stále august, teda oficiálne riadne leto, ale máme tu už prvé citeľné ochladenie. Teplota vody 24.8.2021 bola vo VD 18,7°C a vonku bolo okolo 16:00 15°C a pocitovo vo vetre aj o 5 či viac stupňov menej. Tí čo neprestali plávať ani v lete skonštatovali, že nastal ten správny čas a podaktorí sa začali sa už aj trochu po tomto kúpaní znovu triasť.

Skúsení dlhoroční otužilci vedia, že počas leta stratili niečo z rokmi nadobudnutej odolnosti voči chladu a čaká ich proces jej znovunadobudnutia.
Pre začiatočníkov práve v tomto období nastáva najpríhodnejší čas v zmysle otužileckých 3P (Postupne, Primerane, Pravidelne) začať proces svojej premeny z človeka zimomravého na človeka, ktorý vie nepríjemný pocit chladu premeniť na niečo nové, pozitívne, prinášajúce radosť a príjemné pocity s prekonania samého seba.
O zdravotných benefitoch sa toho veľa píše a rozpráva, ale to najdôležitejšie je práve ten pocit radosti z endorfínov (hormónov šťastia) vyplavených pri procese ponorenia sa do chladnej a neskôr aj do ľadovej vody. Následná prípadná otužilecká triaška kedy sa telo chce samo zahriať, sa najlepšie prekonáva v kolektíve, ktorého členovia prežívajú to isté (hoci nájdu sa aj jedinci čo sa netrasú, alebo boli vo vode príliš krátko k ich telesnej konštrukcii) . Veľa sa nasmejeme, veľa čaju porozlievame a sme tu jeden pre druhého.
Samotné tučniaky ako živočíšny druh žijú v kolektíve, ktorý si pomáha, povzbudzuje sa. Ak chcete byť súčasťou takéhoto kolektívu, príďte na zahájenie sezóny, zoznámte sa s ním a uvidíte či sa k nám pridáte. Samozrejme môžete sa k nám pridať aj kedykoľvek neskôr, ba môžete začať už aj teraz pred zahájením. Máme aj takých čo začínali priamo v ľadovej vode a išli proti pravidlám 3P a sú stále s nami pre radosť z kolektívu rovnako postihnutých.
Čaká nás, obdobie kolísania teplôt vody, možný je aj návrat leta, ale trend je dopredu známy, voda sa postupne ochladí až napokon VD zamrzne. Preto treba chodiť naozaj pravidelne, aby sme zachytili postupné ochladzovanie a telo si postupne privyklo na nižšie teploty vody a nemuseli ste zažívať skokovité zmeny. Primeranosť znamená aj to že prvej sezóne možno nie všetci zvládnu aj ľadovú vodu pod 4°C, ale tí čo chodili pravidelne postupne, to zväčša bez problémov zvládli.

Určite, netreba mať falošné predstavy okamžitej zvýšenej imunity, možno sa dostavia a prejavia aj skryté problémy, všetko treba prijať s mierou a primeranosťou stavu našich telesných schránok. Zvýšená imunita sa dostaví po jednom dvoch rokoch, pokiaľ budete počúvať signály svojej schránky a teda dodržovať našich 3P.

Ešte aby bolo dopredu jasno. Klub Tučniaky Žilina sa venuje predovšetkým klasickému otužovaniu prostredníctvom plávania v otvorenej vode počas celého roka.
Nevenujeme v súčasnosti modernej Wim Hof metóde ale ani ju nezatracujeme. Naši členovia ju však nepraktizujú ani neučia. Zúčastňujeme sa podujatí a súťaží v zimnom plávaní a v lete aj diaľkového plávania. Okrem toho spoločne trávime čas na horách na vode či na snehu.

Pravidelné termíny spoločných plávaní na VD Žilina stále platia:
Nedeľa a sviatky: 14:00
Utorok a štvrtok 16:15 (neskôr v zime keď sú kratšie dni aj o 14:30)

Pozvánka na otvorenie sezóny

Pozývame všetkých členov klubu, sympatizantov a nových záujemcov o otužilecké plávanie na oficiálne otvorenie ďalšej otužileckej sezóny nášho klubu v nedeľu 26.9.2021.

V prípade priaznivého počasia sa stretneme o 13:00 pri našej klubovej chatke na VD Žilina a spoločné plávanie uskutočníme cca o 14:00.
Nasledovať bude opekanie, posedenie, voľná zábava, hranie hry mölkky, plávanie do nemoty, paddle a iné boardovanie, alebo len tak ležanie v tráve.
Ukončenie podľa chuti a vôle účastníkov

V prípade nepriaznivého počasia si len ako obvykle zaplávame a spoločenskú časť budeme realizovať v najbližšom možnom termíne ( napr. ďalšiu nedeľu)
Aké je to nepriaznivé počasie, veď naše heslo znie: "čím horšie podmienky, tým lepšie".
Áno to stále platí pre samotné aktivity otužovania, ale vyvaľovať sa v tráve v daždi vetre, prípadne opekať a posedávať, je vec iná. Takže v prípade nepriazne počasia dáme vedieť, že sa program skracuje, každopádne novú sezónu oficiálne otvoríme.

Odpovedať