4. kolo SPvZP 2023 Domaša Dobrá

4. kolo SPvZP 2023 Domaša Dobrá

2.12.2023
Usporiadateľ: Vranovské vydry. Ako vždy so šerdcom a na jednotku s hviezdičkou. Ďakujeme.

Dva týždne po Orave je tu Domaša. Na Domašu je kus cesty, a tak sme tu už boli aj len dvaja z nášho klubu. Tohto roku sa podarilo a pridal sa k Ivorovi a Miške aj Ľudo.
Ľudo ešte tohto roku nevynechal ani jedno kolo a čaká na vodu pod 6°C. Na Domaši sa jej znovu nedočkal bola 6,7°C, ale nevzdáva to a teší sa na január, kedy iste niekde bude taká voda. Tá tzv. kvalifikačná, aby v nej zaplával 500 m a mohol ísť v ďalšom kole na 750m, na čo už teraz, ako vieme, rozhodne má.

Priznal, že tiež si musel na jednom individuálnom tréningu pred pretekom overiť, ako na tom je, lebo sa tiež chvíľu necítil po Orave celkom vo svojej koži, svrbelo ho v nose.

Ivor s Miškou, ako vieme, išli v nedeľu po Orave do Relax aquaparku v DK, kde strávili 5 hodinek v saunách a teplých vírivkách, tobogánoch atď. No Sodoma-Gomora Cecilko, úplne ich to takmer na týždeň odrovnalo.

Abstinovali od studenej vody. Ivor bol na tom trochu lepšie a skúšal už v utorok cestou do Zvolena zaplávať cca 100 m v ľadovom rybníku v Ďanovej. Miška po týždni išla až v stredu skúsiť do Rajčianky, či to dá. Ivor ju čakal v bublinkách a ona to jednoducho ani na tretí pokus nedala a zostala len pri brehu po prsia na malú chviľku. Však načo aj. Nikto jej za to medajlu nedá, tak načo. Keď nôžky rúčky bolia, radšej si len tak poplačem a budem zase raz končiť s otužovaním atď. 😉

Vo štvrtok už išli na tréning na priehradu. Tam už zaplávala so sebazaprením do 100 m v 3,8 stupňovej vode a Ivor cca hodinu pred ňou si dal najprv 300m a potom s ňou ešte trochu viac ako tých 100m (imitácia multištartu. 250+100s trasením na brehu).

Doma Miška pri teplej piecke zvážila, že pri vode okolo 5-6 stupňov sa prihlási na 250 m a 50m, a tak to zostalo do piatku večera.

Cestu v piatok, kedy sa celý východ presúva domov z Bratislavy, najprv za dažďa, neskôr sneženia Ľudo driftoval až do cieľa. Vlastne dvoch cieľov. Ivora a Mišku vyložil pri Chate Dobrá na Domaši a pokračoval k sesternici z tretieho kolena niekam do tmy ešte 15 minút smerom k Vranovu.

Ubytovanie Ivorovi odporučila naša obľúbená vydrička Mirka Sobotová (majitelia tiež otužujú). Tam si Miška večer pri vínku a družných rozhovoroch s Monikou a Zdenkou od tučniaky žerúcich Tuleňov z Trenčína a jednej Kosatky zo Zlatých pieskov vydumala zmenu tratí.

K zmene prispela aj neuveriteľná informácia, že voda mala pri príprave trate cez 7°C.
No a potom tie príhody, kedy, kto bol na pokraji umrznutia, aké sú toho príznaky a čo potom robiť. Samozrejme, dosť sa toho povravelo o plánoch preplavieb atď.
No čo viac treba, aby slabšie povahy podľahli a zvýšili si trať na 500 m a ku tomu pridali ešte 100 m prsia.
Pochybujúci Ivor ako obvykle zotrval na tom, čo mal prihlásené už dva týždne, že ráno sa uvidí a možno zajtra príde ďalší kritický deň v jeho otužileckej púti a znovu ho budú baliť do staniolu.

Prišlo upršané ráno, teplota vonku cca 1 stupeň, voda sa moc neochladila a oficiálny údaj na tabuli v hoteli Garden hlásil 6,7°C. Okulárne trať vyzerala byť dobre nameraná, ba možno tentokrát aj presne ako treba. Teda rátať aj s otočkami okolo bójí a prístupom na štart a do cieľa. Palec hore vydry.

Ale tie pochybnosti tu stále sú, nervozita pred štartom, povinné ,riedke posedenie na záchode a už je tu zahájenie. Malo to všetko strašne rýchly spád. Plavcov je cca polovica, ako býva obvykle. Dlhé trate idú po jednej rozplavbe. Po rozplavbe pre borcov na 1000 m idú hneď všetci čo na 1000-ku nemajú buď kvalifikáciu, alebo rýchlosť či chuť alebo tam majú rýchlejšieho brata, kamaráta atď. Tak idú na na 750m.

Ivor patrí do kategórie, že na to nemá ale chce si obhájiť triedu, aby tam niekedy v "teplej" vode mohol štartovať. Len ak sa mu však bude chcieť.
Na 750 m bol na štarte papierovo výkonmi na 3. miesto, ale musí doplávať. Plavec na štvrtom mieste je pomalší a na Ondreja Péka a ani na Tibora papierovo nemá. Do vody šiel s tým, že teda treba doplávať. No ale je tu ten hvizd a zrazu sa pláva. Prvé 250 m kolo sa drží, ale o tom, že jepred Tiborom ani nevie. Ten ho začne odzobávať na otočke. Ešte 100 m sa držia vedľa seba. Potom Ivora prepadnú pochybnosti, načo. Radšej na istotu doplávať, ako sa kdesi unáhlene zakuckať. Tak ho nechá, nech si ide a bojuje už len sám so sebou. Posledných 125 m ešte skúsi pridať, ale nejde to, telo je už stuhnuté a Tibor ide ako na baterky. Prišiel pol minúty za ním. Je spokojný, že to vôbec dal a že ten rozdiel bol len taký, ako bol. Miška mu pomohla trafiť zmrznuté nohy do crocsov a odobral sa triasť do vyhriateho vojenského stanu (super vojaci, aj oni tu dnes plávali). Mišku nechal čakať na štart 500 m a veril, že si poradí.

V stane sa diali veci... Ešte sa tam dotriasali 1000-kári, a za chvíľu prebrali štafetu trasenia tí zo 750 m. Najradšej by sa niektorí ako krtkovia strčili do rúry, ktorou odkiaľsi prichádzal teplý vzduch (cca 40°C).
Večer pri vínku pred pretekmi sme konštatovali, že sa treba obliecť čo najneskôr, ale aj tak sa Ivor obliekol zase trochu skôr, ako mal a zakonzervoval chlad.

Vybral sa na chvíľu vonku pozrieť, ako je na tom Miška, ale tá už vychádzala akurát vonku po 500 m trati. Tentokrát mala 4 súperky a vybojovala si pekné druhé miesto. Tak nazad do stanu, lebo za cca 1,5 hodiny idú na 100 m prsia.

Ľudo v silnej konkurencii znovu skončil na neobľúbenom 4. mieste. Ale tretieho mal na dohľad a tak nabudúce to snáď znovu vyjde na bedňu ako v Žiline. Každopádne pekný výkon. Času na regeneráciu má ešte menej ako Ivor s Miškou a štartuje na 100 m voľný spôsob v tretej rozplavbe.

Ale ešte sa stihnú vyfotiť s miestnou kráskou, ktorej nie je zima...

Po prestávke, ktorá naozaj padla vhod (ďalší palec hore), Ľudo úspešne dopláva na piatom mieste a už len čaká kedy doplávajú najprv Miška a potom Ivor.

Miška systémom štart cieľ drží druhé miesto a pripláva pár sekúnd za prvou Valentínou a necháva ostatné súperky za sebou.

Tibor, Ivorov tohtoročný tradičný súper, si obul hrubé ponožky a necháva ich na nohách až do štartu. Na štartovnej listine sú piati. Po výkone na Orave si Ivor trúfa, ale chýbajú vlny a vietor, a tak si Tibor tentokrát nechlipol a vracia Ivorovi prehru z Námestova. Ivor má čo robiť, aby vybojoval aspoň druhé miesto. Prvých 50 m bol na treťom, ale potom sa prebojoval na druhé a prišiel za Tiborom 5 s do cieľa. Dnes to jednoducho lepšie nešlo, ale nabudúce si ponožky Ivor vyzuje až vo vode 😀

Takže z Domaše Žilinské Tučniaky vylovili 3 strieborné a jednu bronzovú medajlu. K tomu vrecko zemiakov a kopec bodov. Tie body, ale aj neúčasť plavcov zo súperiacich klubov, ich posunuli o jedno miesto vyššie v tabuľke klubov - na 9. miesto, kde "prezimujú do budúceho roku.

Spokojní po vyhlasovaní a dokonca aj s klubovou vlajkou.

Celkovo na týchto pretekoch Miška pripísala pre klub 472, Ivor 662, Ľudo 454, bodov. V tomto kole Tučniaky obsadili šiestu priečku medzi klubmi.

Po jednotlivých disciplínach viď výsledky aj s dosiahnutými časmi v tabuľke.

Tabuľa klubov po 4. kole

Z našich klubových 6025 získali body nasledovní plavci:

Michal Stanko stále ešte nie je v tabuľke....

Cestou nazad v nedeľu sme ešte navštívili Šarišský hrad. A potom už len doviesť našu kráľovnú domov, za čo patrí Ľudovi veľká vďaka.

Odpovedať