Virtuálna jarná výzva Ľadoplavec – Žilina 2021

Virtuálna jarná výzva Ľadoplavec – Žilina 2021

Doba je stále zlá, stále virtuálna a navyše jar už prichádza a s ňou koniec zimy. V tomto roku sa kvôli pandémii nekonala akcia Športový otužilec v Bratislave.
14.3.2021 skončia naše klubové virtuálne preteky na 150 m vybraným plaveckým spôsobom. A tak sme sa v úzkom kruhu v teple chatky rozhodli, že s virtuálnymi výzvami ešte pritvrdíme trochu muziku, kým sa nám nadobro neoteplí a ľadová voda neodtečie do Dunaja.

Čo je to ľadová voda?

Za ľadovú vodu sa podľa platnej otužileckej klasifikácie označuje  voda do 4 stupňov Celzia. Pri výzve ľadová míľa (svetoznáma otužilecká výzva)  sa za tento limit považuje voda pod 5 stupňov.
Pri našej výzve budeme rovnako za ľadovú vodu považovať vodu pod 5°C vrátane. Výzvu splníte ak odplávate zvolenú vzdialenosť vo vode s teplotou do 5 stupňov. Teplota bude meraná klubovým teplomerom Greisinger.

O čo pôjde?

Pôjde o plávanie na výdrž v ľadovej vode

Koľko by som mal zaplávať?

To necháme na Teba, aby si si vybral,  koľkokrát zaplávaš "po schody". U nás v Žiline nemeriame vzdialenosť na metre, ale jasne sa vyjadrujeme kam až sme zaplávali,  v násobkoch vzdialenosti ku schodom. Po prvé schody je 150m a od nich po ďalšie je tiež cca 150m. Tam a naspäť po prvé schody je  300m, tam a naspäť po druhé schody 600m.

Kľudne by sme teda mohli našu výzvu nazvať aj "Žilinské ľadové schody", ale je to veľa písmen a veľa to stojí, keď to chce človek nechať vyryť dlátom na tričko.
Tak teda nám bude stačiť "Ľadoplavec".

V čom môžem plávať ?

Plavec smie mať na sebe len plavky, okuliare a plaveckú, alebo inú čiapku. Čiapka môže byť aj neoprénová. Okrem nej nemôže mať na sebe nič, čo by zvyšovalo jeho tepelnú ochranu (rukavice, neoprénové ponožky, neoprénové topánky).

Na nohách môže mať  obuv , ktorá poskytuje výlučne mechanickú ochranu chodidla. Môže to byť len nízka gumová, silikónová obuv do vody, alebo sandálky do vody.    S obuvou sa pláva horšie, ale chráni chodidlo pri výstupe z vody na ktoromkoľvek  mieste trate. Nie je potrebná len pri vstupe a výstupe na pláži.

Dĺžky tratí:

  • Po prvé schody je  150 m. Za odplávanie tejto jednej dĺžky   získaš titul Ľadoplavec začiatočník a  dostaneš diplom s uvedenou  vzdialenosťou, teplotou vody a vzduchu.
  • Po prvé schody a naspäť je  2 krát 150 m , spolu 300 m. Získaš titul Ľadoplavec III. stupňa a ak bude dosť peňazí aj tričko s názvom napr. Ľadoplavec 300m (ešte na názve pracujeme).
  • Po prvé schody a nazad na pláž a ešte raz po prvé schody znamená,  že si zaplával 3 x 150 m , spolu 450 m, budeš Ľadoplavcom II. stupňa . Dostaneš  tričko   s pracovným názvom Ľadoplavec 450m.  Samozrejme,  túto trať môžeš zaplávať aj inak, napr. začať plávať od druhých schodov s otočkou na pláži a cieľom pri prvých schodoch. Alebo začať na pláži, plávať po druhé schody, otočiť sa a  vystúpiť pri prvých schodoch.
  • Ak odplávaš 4 x 150 metrov,   teda 600m ,  dostaneš  tričko a titul Ľadoplavec I. stupňa
  • Ak zaplávaš 5 x 150 metrov, čiže spolu 750m si Ľadoplavec Majster,

Bezpečnostné pokyny

  • Najjednoduchšie a aj najbezpečnejšie je odplávať zvolenú vzdialenosť v priestore medzi plážou a prvými schodmi.
  • Zaplávať zvolenú vzdialenosť sa však dá so štartom  na troch rôznych miestach (pláž, prvé schody, druhé schody) a takisto s cieľom na týchto troch miestach. Miesto štartu i cieľa si volí plavec sám, pričom zvažuje smer vetra a vĺn.
  • Plavec sa  nevzďaľuje príliš od brehu, aby sa v prípade potreby dostal niekoľkými tempami do plytšej vody a mohol plávanie ukončiť.
  • V prípade potreby vystúpi z vody na ktoromkoľvek mieste trate (preto je vhodná obuv).
  • Plavec je povinný použiť bezpečnostný vak  (ak nemá, zapožičia si).
  • Každý plavec má na brehu svojho „bodygarda“. Osobu, ktorá ho sprevádza po brehu, je s ním vo vizuálnom a akustickom kontakte,  sleduje jeho plávanie (psychická podpora), prípadne nesie obuv, osušku, župan, pončo a pod., ak je treba,  poskytne pomoc pri prezliekaní a návrate do tepelnej pohody. Bodygard je súčasne svedkom platnosti splnenia výzvy.
  • Počas pokusov o splnenie výzvy bude k dispozícií vykúrený priestor chatky a teplý čaj.
  • Plavec si volí dĺžku trate sám podľa svojej  plaveckej a otužileckej kondície, teploty vody a ostatných poveternostných podmienok a podľa aktuálnych pocitov a dispozície.
  • Dĺžku trate môže, ale nemusí ohlasovať vopred. Napr. rozhodne sa, že bude plávať 300 m, ale po ich odplávaní sa cíti dobre, je v pohode,  rozhodne sa, že ešte pridá 150 m. Zakričí to svojmu bodygardovi a bez prerušenia pláva ďalej.
  • To isté platí aj naopak, napr. plavec sa rozhodne plávať 300 m, ale po 200 metroch mu tuhnú prsty, ukončí plávanie, opustí trať a započítava sa mu jedna celá odplávaná „schodová“ dĺžka, t.j. 150 metrov

Naozaj reálne zhodnoť svoju pripravenosť a nepúšťaj sa bezhlavo do výzvy na dlhých tratiach . Pokiaľ to teplota vody umožní, máš možnosť svoj pokus zopakovať , ak si svoju trať zvládol bez problémov, môžeš ju pri ďalšom pokuse predĺžiť. Ak narazíš na svoje súčasné limity, nič sa nedeje, zlepšíš sa budúci rok.

Aký je časový limit?

Limit nie je, ale kvôli bezpečnosti určite neplávaj viac ako 20 minút. Plávaj iba toľko, koľko stihneš do 20 minút. Ak plávaš prvý rok, tak zváž max. 10 minút a len toľko, koľko si si už skúsil.

Kedy môžem začať? 

Ak už nesúťažíš, tak aj v nedeľu 14.3. 2021

Do kedy výzva platí?

Plniť podmienky výzva je možné pri teplote vody  do 5,0 stupňov (vrátane),   najneskôr do konca marca. Teplota vody bude kolísať, pri teplote 5,1° a viac sa „oficiálne“ výzva plniť nedá, ale je možné si plávanie pre vlastnú skúsenosť vyskúšať.

Nahlásenie výsledku plnenia výzvy

Pokus si zdokumentuj (nechaj zdokumentovať)  fotkami, videom. GPS trackom, svedkami a nahlás predsedovi prostredníctvom vyplneného formulára alebo mailom. Dôležitý je dátum pokusu, odplávaný násobok schodov, teplota vody, teplota vzduchu, meno svedkov, nepovinne čas. Fotky, prípadne zostrihané video z pokusu do galérie a ako dôkaz sú vítané.

Formulár na zaznamenávanie pokusov: https://forms.gle/jiUDmzMNsjHzbKMa8

Jeden komentár k “Virtuálna jarná výzva Ľadoplavec – Žilina 2021

Odpovedať